Over Pencak Silat

Over Pencak Silat

Pencak Silat

Pencak Silat is een verdedigingskunst, die al meer dan 1100 jaar bestaat. Het werd toegepast om mensen te beschermen tegen zowel andere mensen als ook gevaarlijke dieren die hun leefomgeving deelden. Er zijn ongeveer honderd Pencak Silat stijlen, die voor het merendeel door diezelfde dieren zijn beïnvloedt. 

Tussen de 11de en 16de eeuw, werd Pencak Silat het meest bedreven door het koninkrijk van de Majapahit, die het aanvankelijk geheim hielden. Vanwege de handel met China, werd Pencak Silat geleidelijk beïnvloedt door enkele Chinese martial arts. Toen het koninkrijk van de Majapahit ophield te bestaan, werd Pencak Silat bekend bij het gewone volk. In het midden van de 20ste eeuw, kwam Pencak Silat naar Nederland.

Ular Sendok

Ular Sendok is de Indonesische naam voor Cobra, wat zoals te verwachten was, het dier is waar de stijl op is gebaseerd. De stijl komt van oorsprong uit het dorp Sragen, midden op het eiland Java. Aangezien het een zeer klein dorp is, is het bijzonder moeilijk om het te localiseren. 

The Netherlands

In 1959 kwam Mr. van Empel naar Nederland, nadat hij de Ular Sendok stijl had geleerd van Guru Magon Maspakwiro. Na ongeveer 15 jaar gaf hij de kunst door aan Mr. Brugmans, die de Ular Sendok school startte in Nijmegen. Op deze school begon Michiel Geurtzen te trainen, waar hij uiteindelijk les begon te geven als assistent van Mr. Brugmans. In 1994 verhuisde Michiel Geurtzen naar Ulft, waar hij zijn eigen Ular Sendok school opstartte. Michiel tracht de stijl in de meest oorspronkelijke stijl over te brengen en te behouden, zonder commerciele invloeden. 

De Ular Sendok stijl staat bekend om zijn lage en zeer snelle bewegingen. De bewegingen van de cobra zijn in bijna elk detail van de stijl terug te vinden. Ular Sendok is waarschijnlijk één van de meest elegante Pencak Silat stijlen, maar laat je niet verassen door de vriendelijk ogende bewegingen! Wees je er wel bewust van, dat het vele jaren kost om de soepele en zeer effectieve technieken onder de knie te krijgen.